Kansallismuseo asiakastilat

Kansallisaarre uudistui

Asiakas

Suomen Kansallismuseo

Tiedot

2016 & 2018

Mitä teimme

Asiakaspalvelukonsepti
Sisustussuunnittelu
Kalustesuunnittelu
Opastesuunnittelu
Yhteiskehittäminen

Sijainti

Helsinki

Suomen historiaa sylissään kantava Kansallismuseo sijaitsee Herman Geselliuksen, Armas Lindgrenin ja Eliel Saarisen suunnittelemassa kansallisromanttisessa kivilinnassa Helsingin kantakaupungissa. Vuonna 1916 ovensa avanneen museon satavuotisjuhlan tienoilla aloitettiin laajamittainen kehitystyö, joka toteutettiin yhteiskehittäen museon henkilökunnan ja eri sidosryhmien kanssa.

Museon asiakaspalvelutiloja kehitettiin moninaisin toimenpitein, joista toiminnallisesti merkittävimpiä ovat lipputiskin siirtäminen upean, freskokattoisen aulan keskiöön sekä läpikotaisin uudistettu museokauppa. Muita uudistuksia olivat pedagokiikan tilat, kokous- ja seminaaritilat sekä uudistetut naulakkotilat. Tiloista suunniteltiin kutsuvampia, avoimempia ja joustavampia. Kansallismuseossa suomalaisuus toistuu voimakkaasti myös kalustevalinnoissa klassikoista tuoreempiin, jotka kaikki asettuvat tilohin sopuisasti, vanhaa rakennusta kunnioittaen. Tiloihin suunniteltujen opasteiden visuaalinen kieli on tarkoituksellisen minimalistinen ja voimakkaan funktionaalinen antaen museon päätähtien, näyttelyiden ja arkkitehtuurin, loistaa.

Uusi asiakaskokemus

Asiakaskokemuksen suurin tavoite oli museoon tulemisen kynnyksen madaltaminen, tilakokemuksen sujuvoittaminen sekä museon avaaminen uusille käyttäjäryhmille.

Osallistavat menetelmät
Museokauppa
Palvelutilat
Ikoninen fresco-sali
Opastesuunnittelu
Vaativa suojelukohde

Osallistavat menetelmät

Ohjausryhmä- ja johtoryhmätyöskentelyn lisäksi fasilitoimme erityyppisiä vuorovaikutteisia työpajoja ja haastatteluita. Näitä oli mm. palveluntarjoajien workshop, sidosryhmäworkshop sekä kohdennetut käyttäjähaastattelut.

Uusi museokauppa

Uusi museokauppa sijaitsee kauniissa, holvikaarellisessa tilassa, jossa aiemmin sijaitsi esihistoriallinen näyttely. Myymälätila laajeni, joka toi positiivista kassavirtaa lisää museon liikevaihtoon. Myymälätilaan kuuluu myös pop-up näyttelyalue.

Palvelutilat

Suunnittelualueeseen kuului kahvila, museokauppa, pedagogiikan tilat, kokous- ja seminaaritilat, naulakko- ja säilytystilat, lippujenmyynti ja aulatilat. Toisessa kerroksessa sijaitsee kuvankaunis tila on varattu erityyppisiin työpajoihin ja tapahtumiin.

Ikoninen fresco-sali

Suojeltu fresco-sali Akseli Gallén-Kallelan kattofreskoineen on ikoninen näky. Paransimme tilan toiminnallisuutta siirtämällä palvelupisteen keskelle tilaa. Pyöreä palvelutiski kutsuu luokseen ja on upean salin kiintopiste.

Opastesuunnittelu

Opasteet jaettiin neljään ryhmään; pääopasteet, palveluopasteet, näyttelyopasteet sekä museon helmet. Opastuksen visuaalinen kieli on niukka ja noudattaa museon visuaalista konseptia. Opastus informoi ja antaa tilaa näyttelyille sekä arkkitehtuurille.

Vaativa suojelukohde

Kansallismuseo on arkkitehtien Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen suurtyö ja rakennus on museoviraston alainen suojelukohde, jolla on korkein mahdollinen suojeluluokka. Tämä asetti suunnittelulle haasteita, joita ratkoimme laaja-alaisen suunnittelijatiimin yhteistyöllä.