Helsingin kaupungintalon aula
Asiakas
Helsingin kaupunki
Tiedot
2019
1900 m²
Mitä teimme
Yhteiskehittäminen
Sisustussuunnittelu
Kalustesuunnittelu
Sijainti
Helsinki
Ruusuvuoren jalanjäljissä suunnitellut, kaupungin brändi-ilmettä tukevat muutostyöt tuovat aulatilojen toiminnot moderniin aikaan ottaen samalla huomioon rakennuksen arkkitehtonisen arvon ja suojelunäkökulman: uusi antaa tilaa vanhalle. Kohteen pääsuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit. Tila suunniteltiin yhteiskehittämisen keinoin kaupungin työntekijöiden kanssa, mutta jotakin tarttui mukaan myös paikallisen torimyyjän ääneenlausumasta ajatuksesta: aulan vesipisteellä voi täyttää pullonsa Helsingin kuuluisan puhtaalla juomavedellä.













”KOKO3 teki aulan uudistamisessa hienoa työtä, ja toimiston monialainen osaaminen oli juuri sitä, mitä hankkeessa tarvittiin. Ainon ja tiimin kanssa oli myös mahdottoman mukava tehdä töitä. Se on tällaisissa muutosprosesseissa ensiarvoisen tärkeää.”
Päivi Hietanen
Kaupunkimuotoilupäällikkö, Helsingin kaupunki
Strategia näkyväksi
Monikäyttöinen tila toimii mm. kokous-, työpaja- ja työskentelytilana, seminaarien ja tilaisuuksien paikkana sekä ilmiöoppimisen luokkahuoneena. Aulassa järjestettävä toiminta nivoo yhteen kaupungin ajankohtaisuuden ja avoimuuden.
Osallistaminen
Vastasimme hankkeen toiminnallisesta yhteiskehittämisestä ja osallistavasta suunnittelusta. Aulan tulee toimia yhtälailla pormestarin vastaanottotilana kuin ilmiöoppimisen luokkahuoneena. Henkilökunnan kokemuspohja aulan käytännön arjesta oli osallistamisen ydin.
Työpajat, haastattelut, infotilaisuudet
Vedimme osallistavaa suunnittelua. Tähän sisältyi henkilöstötyöpajoja, henkilöstöinfoja sekä avainhenkilö-haastatteluita. Ihana idea tuli torimyyjältä: Helsingissä on parasta vesi. Tämän idean pohjalta suunnittelimme kultainsen vesipisteen, jossa vesipullot voi täyttää ilmaiseksi.
Tapahtumatori
Aulan sydän on avoin tapahtumatori. Noin 100:n hengen tilaisuuksiin soveltuvan tilan tuolit ovat siroja ja pinottavia, pöydät Ruusuvuoren alkuperäisiä. Tapahtumatorin laidalla sijaitsee oppimisen portaat mm. luokkaryhmiä varten. Portaiden ulkopinta on vuorattu peilillä. Rakenne integroituu näin saumattomasti historialliseen tilaan.
Mediaseinä
Tapahtumatorin katseenvangitsija on 11 metriä pitkä mediaseinä. Mediaseinä tarjoaa loistavat puitteet moninaisten tapahtumasisältöjen digitaaliselle jakamielle. Mediaseinän toisella puolella sijaitsee Suomen suurin valkotaulu, jonka pintaa voidaan hyödyntää perinteisempiä sisältöjä varten.
Suojelutahot ja yhteistyö
Suojeltujen sisätilojen muutostöiden pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit sekä Arkkitehdit Davidson-Tarkela. Sisustussuunnittelun tuli huomioida aulatila suojelumääräykset, jotka koskivat mm. tilan pintoja, suuria taideteoksia sekä alkuperäiskalusteita.
Ryhmätyötilat
Tapahtumatorin laidalla sijaitsee kolme erityyppistä ryhmätyötilaa: Metro, Bussi ja Ratikka. Tilat personoitiin teemaan sopivalla pöytäpinnalla ja värityksellä. Tiloissa on liikuteltava kalustus, pyörällinen av-varustus sekä tussitaulut. Huoneakustiikkaa parannettiin tekstiilimatolla.