Helsingin kaupungintalon aula

Asiakas

Helsingin kaupunki

Tiedot

2019
1900 m²

Mitä teimme

Yhteiskehittäminen
Sisustussuunnittelu
Kalustesuunnittelu

Sijainti

Helsinki

Helsingin kaupungintalon aula toivottaa tervetulleeksi kaikki kaupungista ja sen tulevaisuudesta kiinnostuneet kokouksiin, tapahtumiin, työpajoihin ja etätyöskentelyyn. Carl Ludvig Engelin 1800-luvulla piirtämän, suojellun uusklassisen rakennuksen sisätilat uudistettiin Aarno Ruusuvuoren suunnitelmien mukaiseksi 1960-luvulla.

Ruusuvuoren jalanjäljissä suunnitellut, kaupungin brändi-ilmettä tukevat muutostyöt tuovat aulatilojen toiminnot moderniin aikaan ottaen samalla huomioon rakennuksen arkkitehtonisen arvon ja suojelunäkökulman: uusi antaa tilaa vanhalle. Kohteen pääsuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit. Tila suunniteltiin yhteiskehittämisen keinoin kaupungin työntekijöiden kanssa, mutta jotakin tarttui mukaan myös paikallisen torimyyjän ääneenlausumasta ajatuksesta: aulan vesipisteellä voi täyttää pullonsa Helsingin kuuluisan puhtaalla juomavedellä.

”KOKO3 teki aulan uudistamisessa hienoa työtä, ja toimiston monialainen osaaminen oli juuri sitä, mitä hankkeessa tarvittiin. Ainon ja tiimin kanssa oli myös mahdottoman mukava tehdä töitä. Se on tällaisissa muutosprosesseissa ensiarvoisen tärkeää.”

Päivi Hietanen
Kaupunkimuotoilupäällikkö, Helsingin kaupunki

Strategia näkyväksi

Monikäyttöinen tila toimii mm. kokous-, työpaja- ja työskentelytilana, seminaarien ja tilaisuuksien paikkana sekä ilmiöoppimisen luokkahuoneena. Aulassa järjestettävä toiminta nivoo yhteen kaupungin ajankohtaisuuden ja avoimuuden.

Osallistaminen

Vastasimme hankkeen toiminnallisesta yhteiskehittämisestä ja osallistavasta suunnittelusta. Aulan tulee toimia yhtälailla pormestarin vastaanottotilana kuin ilmiöoppimisen luokkahuoneena. Henkilökunnan kokemuspohja aulan käytännön arjesta oli osallistamisen ydin.

Työpajat, haastattelut, infotilaisuudet

Vedimme osallistavaa suunnittelua. Tähän sisältyi henkilöstötyöpajoja, henkilöstöinfoja sekä avainhenkilö-haastatteluita. Ihana idea tuli torimyyjältä: Helsingissä on parasta vesi. Tämän idean pohjalta suunnittelimme kultainsen vesipisteen, jossa vesipullot voi täyttää ilmaiseksi.

Tapahtumatori

Aulan sydän on avoin tapahtumatori. Noin 100:n hengen tilaisuuksiin soveltuvan tilan tuolit ovat siroja ja pinottavia, pöydät Ruusuvuoren alkuperäisiä. Tapahtumatorin laidalla sijaitsee oppimisen portaat mm. luokkaryhmiä varten. Portaiden ulkopinta on vuorattu peilillä. Rakenne integroituu näin saumattomasti historialliseen tilaan.

Mediaseinä

Tapahtumatorin katseenvangitsija on 11 metriä pitkä mediaseinä. Mediaseinä tarjoaa loistavat puitteet moninaisten tapahtumasisältöjen digitaaliselle jakamielle. Mediaseinän toisella puolella sijaitsee Suomen suurin valkotaulu, jonka pintaa voidaan hyödyntää perinteisempiä sisältöjä varten.

Suojelutahot ja yhteistyö

Suojeltujen sisätilojen muutostöiden pää- ja arkkitehtisuunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit sekä Arkkitehdit Davidson-Tarkela. Sisustussuunnittelun tuli huomioida aulatila suojelumääräykset, jotka koskivat mm. tilan pintoja, suuria taideteoksia sekä alkuperäiskalusteita.

Ryhmätyötilat

Tapahtumatorin laidalla sijaitsee kolme erityyppistä ryhmätyötilaa: Metro, Bussi ja Ratikka. Tilat personoitiin teemaan sopivalla pöytäpinnalla ja värityksellä. Tiloissa on liikuteltava kalustus, pyörällinen av-varustus sekä tussitaulut. Huoneakustiikkaa parannettiin tekstiilimatolla.